Jadłodzielnia, czyli miejsce, gdzie można zostawić produkty żywnościowe, by mogli je wykorzystać potrzebujący, działa w Białymstoku od połowy 2018 roku.
"Kolejne tygodnie wakacji przed nami, sezon urlopowy w pełni. Wyjeżdżacie z Białegostoku zostawiając w domu lodówkę pełną jedzenia? Nie pozwólcie, żeby produkty, których już na pewno nie zjecie zmarnowały się i wylądowały w koszu na śmieci" - pisze w mediach społecznościowych miejscowe Centrum Aktywności Społecznej (CAS) nadzorujące białostocką jadłodzielnię.
Zachęca do przynoszenia przydatnych do spożycia produktów właśnie do jadłodzielni. Lokal, w którym działa, jest w centrum Białegostoku przy ul. Krakowskiej 1, w pobliżu prowadzonego przez miasto CAS.
Jadłodzielnia czynna jest sześć dni w tygodniu, w poniedziałki i piątki w godzinach 10-18, od wtorku do czwartku - 8-16, a w soboty od 10 do 14.
W lokalu są lodówki i półki na żywność. Każdy może pozostawić niezagospodarowaną żywność nadającą się do jedzenia m.in. produkty zapakowane fabrycznie, suche (kasze, ryże, makarony, mąki, słodycze) w nieuszkodzonych opakowaniach, zapakowane pieczywo i wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, oryginalnie zamknięte sery, jogurty i twarogi.
Jadłodzielnię prowadzi Fundacja Spe Salvi, która - jak wcześniej wskazywała PAP - zauważa, że takie miejsce jest bardzo potrzebne, wiele osób z niego korzysta; z jednej strony pomaga potrzebującym, z drugiej - zachęca do niemarnowania żywności.(PAP)
swi/ js/
![](http://im.twoje-miasto.pl/theme/img/ico/pap.png)