Przy stole na grodzisku - Festiwal Miejscowego Jadła
fot. nadesłane
15 sierpnia odbędzie się impreza plenerowa, w
Parku Kulturowym Korycin – Milewszczyzna. Będzie to podróż kulinarna do czasów Słowian po czasy teraźniejszej kuchni regionalnej słynącej w naszej okolicy z Serów Korycińskich.
REKLAMA
Impreza będzie obejmowała swoją tematyką tradycję i historię podlaskiej regionalnej kuchni oraz rzemiosła. Podczas imprezy będą odbywały się warsztaty prowadzone przez ekspertów kuchni regionalnej, podczas których uczestnicy będą mogli aktywnie uczestniczyć wykonując samodzielnie np. mielenie ziaren żarnem obrotowym, żarnem nieckowatym, wykonanie mieszanek ziołowych do naparów zdrowotnych i herbatek.
Podczas prelekcji ekspertów uczestnicy podniosą swój poziom wiedzy w dziedzinie młynarstwa, kuchni słowiańskiej dawnej, kuchni teraźniejszej w oparciu o produkty regionalne, produkcji sera korycińskiego, sztuki piwowarstwa domowego czy zielarstwa.
Pokazy piwowarstwa domowego poprowadzi Czesław Dziełak - dwuktorny Grand Champion w Konkursie Piwowarstwa Domowego oraz wielokrotny zdobywca nagród w tej dziedzinie. Warto się z nim spotkać, ponieważ zaprezentuje on caly proces, krok po warzenia piwa.
Warto teź przyjrzeć się procesowi produkcji sera korycińskiego, który zostanie pokazany od mleka po ser. Połączone to będzie z degustacjami rożnych smaków sera w naszej piwniczce.
Ponadto tego dnia będzie obchodzony Jubileusz Chóru Epoka. Z tej okazji wystąpi Polski Zespół Grodzieńskie Słowiki. Uroczystości zakończą się Międzypokoleniową Biesiadą na Grodzisku. Jest to kontynuacja Potancówek na Grodzisku, które słyną z dobrej zabawy do białego rana. Kolejny raz w towarzystwie muzyki na żywo.
Program wydarzenia:
11.00 – otwarcie bram grodu, start festiwalu/ *scena Folwark Milewszczyzna
11.30 – uroczysta msza święta – Kościół Parafialny w Korycinie
13.00 – oficjalne otwarcie „Przy stole na grodzisku – Festiwal Miejscowego Jadła”/ Folwark Milewszczyzna
15.30 – występ Międzynarodowej Orkiestry Dętej WERSALINKA/ brama główna grodziska
17.00 – występ Polskiego Zespoły Grodzieńskie Słowiki/ Folwark Milewszczyzna
18.00 – obchody Jubileuszu – 21 – lecia Chóru EPOKA / Folwark Milewszczyzna
18.30 – 1.00 – Biesiada Międzypokoleniowa / Folwark Milewszczyzna
MŁYNARSTWO DAWNIEJ 12.00 – 18.00
Pokaz młynarstwa: opowieści młynarza, pieczenie podpłomyków oraz mielenie ziaren na pradawnych żarnach
Miejsce pokazu: wiatrak
KUCHNIA SŁOWIAŃSKA 11.00 – 17.00
Opowieści o tradycjach kuchni słowiańskiej 13.30 - scena
Degustacja pradawnych potraw 13.30, 15.30
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
KUCHNIA REGIONALNA TERAŹNIEJSZA
Prezentacja stołu miejscowego jadła 11.00 – 17.00
Degustacje 13.45, 15.30 - scena – opowieści o lokalnych przysmakach
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
SER KORYCIŃSKI – LOKALNY PRZYSMAK ZNANY NA ŚWIECIE
Pokaz produkcji sera korycińskiego 12.30 - scena, 13.45
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
Degustacja sera korycińskiego
Miejsce: piwniczka 13.00, 14.15, 16.30
PIWOWARSTWO DOMOWE
Pokaz warzenia piwa cz.I – 11.30 - scena
Pokaz warzenia piwa cz.II – 16.00 - scena
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
ZIOŁA DAWNIEJ I DZIŚ
Ziołowe stoisko 11.00 – 17.00
Tworzenie mieszanek ziołowych – 11.30, 14.30 - scena, 16.00
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
Publikując informacje bardzo proszę o dodanie informacji o dofinansowaniu
wydarzenia z KSOW
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Podczas prelekcji ekspertów uczestnicy podniosą swój poziom wiedzy w dziedzinie młynarstwa, kuchni słowiańskiej dawnej, kuchni teraźniejszej w oparciu o produkty regionalne, produkcji sera korycińskiego, sztuki piwowarstwa domowego czy zielarstwa.
Pokazy piwowarstwa domowego poprowadzi Czesław Dziełak - dwuktorny Grand Champion w Konkursie Piwowarstwa Domowego oraz wielokrotny zdobywca nagród w tej dziedzinie. Warto się z nim spotkać, ponieważ zaprezentuje on caly proces, krok po warzenia piwa.
Warto teź przyjrzeć się procesowi produkcji sera korycińskiego, który zostanie pokazany od mleka po ser. Połączone to będzie z degustacjami rożnych smaków sera w naszej piwniczce.
Ponadto tego dnia będzie obchodzony Jubileusz Chóru Epoka. Z tej okazji wystąpi Polski Zespół Grodzieńskie Słowiki. Uroczystości zakończą się Międzypokoleniową Biesiadą na Grodzisku. Jest to kontynuacja Potancówek na Grodzisku, które słyną z dobrej zabawy do białego rana. Kolejny raz w towarzystwie muzyki na żywo.
Program wydarzenia:
11.00 – otwarcie bram grodu, start festiwalu/ *scena Folwark Milewszczyzna
11.30 – uroczysta msza święta – Kościół Parafialny w Korycinie
13.00 – oficjalne otwarcie „Przy stole na grodzisku – Festiwal Miejscowego Jadła”/ Folwark Milewszczyzna
15.30 – występ Międzynarodowej Orkiestry Dętej WERSALINKA/ brama główna grodziska
18.00 – obchody Jubileuszu – 21 – lecia Chóru EPOKA / Folwark Milewszczyzna
18.30 – 1.00 – Biesiada Międzypokoleniowa / Folwark Milewszczyzna
MŁYNARSTWO DAWNIEJ 12.00 – 18.00
Pokaz młynarstwa: opowieści młynarza, pieczenie podpłomyków oraz mielenie ziaren na pradawnych żarnach
Miejsce pokazu: wiatrak
KUCHNIA SŁOWIAŃSKA 11.00 – 17.00
Opowieści o tradycjach kuchni słowiańskiej 13.30 - scena
Degustacja pradawnych potraw 13.30, 15.30
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
KUCHNIA REGIONALNA TERAŹNIEJSZA
Prezentacja stołu miejscowego jadła 11.00 – 17.00
Degustacje 13.45, 15.30 - scena – opowieści o lokalnych przysmakach
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
SER KORYCIŃSKI – LOKALNY PRZYSMAK ZNANY NA ŚWIECIE
Pokaz produkcji sera korycińskiego 12.30 - scena, 13.45
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
Degustacja sera korycińskiego
Miejsce: piwniczka 13.00, 14.15, 16.30
PIWOWARSTWO DOMOWE
Pokaz warzenia piwa cz.I – 11.30 - scena
Pokaz warzenia piwa cz.II – 16.00 - scena
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
ZIOŁA DAWNIEJ I DZIŚ
Ziołowe stoisko 11.00 – 17.00
Tworzenie mieszanek ziołowych – 11.30, 14.30 - scena, 16.00
Miejsce pokazu: Folwark Milewszczyzna
Publikując informacje bardzo proszę o dodanie informacji o dofinansowaniu
wydarzenia z KSOW
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
PRZECZYTAJ JESZCZE